RH Jereb

slika

Pravica do odklopa

Najnovejša sprememba zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) uvaja pravico delavcev do odklopa, kar pomeni, da delavec zunaj delovnega časa, med počitkom ali med odsotnostjo, ni dosegljiv za delodajalca. Zakon določa enoletno prehodno obdobje za uvedbo ukrepov, ki se konča 16. novembra letos. Spodaj navajamo pomembnejše določitve zakona in kaj delodajalci potrebujejo vedeti pri urejanju te pravice.

Namen nove pravice do odklopa je omogočiti delavcem, da se izklopijo iz digitalnih orodij, kot so e-pošta, intranet in različni komunikacijski vmesniki (Slack, Viber, WhatsApp ...), ter da niso dosegljivi za službene klice sodelavcev ali nadrejenih. To naj bi delavcem pomagalo bolje uskladiti poklicno in zasebno življenje ter prispevalo k njihovemu telesnemu in psihičnemu zdravju, varnosti pri delu in splošnemu dobremu počutju.

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) prinaša pravico do odklopa, ki delavcem omogoča, da zunaj delovnega časa niso dosegljivi za delodajalca. Prehodno obdobje za sprejetje ukrepov se izteče 16. novembra letos. Tukaj je nekaj ključnih informacij, ki jih morajo delodajalci poznati:

  1. Zakon ne določa ukrepov Pravica do odklopa je opredeljena v 142.a členu ZDR-1. Zakon določa, da delodajalec mora zagotoviti, da delavec med počitkom ali upravičeno odsotnostjo ni dosegljiv. Kakšni so ti ukrepi, zakon ne določa, ampak predvideva, da se določijo v kolektivni pogodbi na ravni dejavnosti ali delodajalca.

  2. Dokazno breme na delodajalcu Delodajalec mora dokazati, da je delavcu omogočil pravico do odklopa. V primeru spora mora delodajalec dokazovati, da je spoštoval to pravico, razen če narava dela zahteva dosegljivost delavca v določenem času.

  3. Priprava lastnih ukrepov Če do novembra ne bo dogovora v kolektivnih pogodbah, bodo delodajalci morali sami urediti ukrepe. Pravnica Rebeka Tramšek svetuje, da delodajalci že zdaj začnejo razmišljati o ustreznih ukrepih.

  4. Interni akti ali aneksi k pogodbam Ukrepe lahko uredite s splošnimi internimi akti brez potrebe po aneksih k pogodbam z vsakim delavcem, razen če to zahteva kolektivna pogodba.

  5. Ukrepi Ukrepi lahko vključujejo omejen dostop do e-pošte, intraneta in službenih klicev zunaj delovnega časa. Pomembna je tudi sprememba kulture podjetja, ki ne spodbuja stalne dosegljivosti zaposlenih.

  6. Sankcije za kršitve Podjetje lahko določi sankcije za vodje, ki kršijo pravila in kontaktirajo zaposlene zunaj delovnega časa. Disciplinski ukrepi lahko vključujejo pisna opozorila, denarne kazni ali odvzem bonitet.

  7. Inšpekcijske kazni Podjetja, ki ne spoštujejo pravice do odklopa, se lahko soočijo z globami od 1.500 do 4.000 evrov za pravne osebe in od 150 do 1.000 evrov za odgovorne osebe.

Ti ukrepi naj bi pomagali pri usklajevanju poklicnega in zasebnega življenja ter izboljšanju telesnega in psihičnega zdravja zaposlenih.

 
You are here: