RH Jereb

slika

Novi pogoji za odprtje računa v Avstriji

V primeru, da boste želeli odpreti bančni račun v Avstriji, boste po 1.10.16, morali dati več podatkov oz. izpolniti več obrazcev, kot do sedaj.
Banki bo potrebno posredovati davčno številko, izpolniti pa bo treba tudi vprašalnik o finančnih prilivih (izvor denarja, ki bo položen na bančni račun itd..).
Pridobljene podatke bo Avstrija uporabila za pripravo novega davčnega registra bančnih računov, kateri bo vseboval osebne podatke lastnikov računov (Ime in priimek, datum rojstva, naslov bivanja itd..), ter datum odprtja in zaprtja računa in podobno. Register bo zajemal tako osebne kot poslovne račune. V registru pa ne bodo zajete transakcije in stanja na računih.
Avstrijske banke bodo enkrat letno v register dodale podatke o svojih strankah. Ob sumu davčne oblasti, da ste utajili davke, bo za podroben vpogled v račun, davčna uprava potrebovala konkreten, dokazljiv razlog. Zgolj sum ne bo dovolj.  Vse transakcije, ki presegajo 50.000 Eur, morajo banke sporočiti finančnemu ministrstvu.Če želite na avstrijskem računu dvigniti 50.000 Eur ali več, bodo banke to prijavile. Za poslovne račune to ne velja.

Večina držav članic OECD, vključno s Slovenijo, bo začela svojim davčnim kolegom v tujini avtomatično pošiljati podatke o bančnih računih septembra prihodnje leto. Avstrija pa bo začela avtomatično izmenjavo čez 2 leti, torej leta 2018.  Prihodnje leto bo Avstrija poslala le podatke o računih, ki so bili v Avstriji odprti med 1.10.16 in 31.12.16. 


 
You are here: