RH Jereb

slika

Spremembe pri označevanju živil

Za označevanje živil bo od decembra veljala nova evropska uredba, ki predvideva predpisano minimalno velikost črk, obvezno označevanje porekla nekaterih vrst mesa ter poudarjeno označevanje alergenov. Podjetja bodo tako morala spremeniti označbe na več kot 80 % predpakiranih živil. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko je pojasnil, da uredba o zagotavljanju onformacij o živilih uveljavlja enotno zakonodajo za celotno EU. Potrošnik mora imeti dostop do informacij o sestavi živil in tako olajšano prepoznavo in izbor živil, ki ugodnejše vpliva na njegovo zdravje.

"S 13. decembrom bodo nove zahteve za označevanje predpakiranih živil predvidevale minimalno predpisano velikost črk 1,2 milimetra, za zelo majhne embalaže pa 0,9 milimetra" je povedal Pravst. Poleg tega je novo tudi označevanje države izvora mesa ter označevanje sestavin, ki povzročajo alergije. Ime alergena se bo namreč poudarilo z vrsto pisave, ki se bo razlikoval od preostalega seznama snovi. Dodatno nova zakonodaja po njegovih besedah uvaja tudi možnost, da so na tržišču na voljo tudi živila s pretečenim rokom uporabe.

Komisija zbira tudi podatke o prehranskih vnosih ter vsebnosti škodljivih transmaščob v živilih. Na osnovi teh podatkov bo sprejeta tudi odločitev, ali je potrebno uvesti omejevanje oziroma obvezno označevanje prisotnosti transmaščob v živilih.

Naslednja večja sprememba na področju označevanja živil je predvidena za konec leta 2006, ko bo uvedeno obvezno označevanje hranilne vrednosti vseh predelanih predpakiranih živil. Med obvezne sestavine bodo po novem vključene tudi vrednosti sladkorjev, namesto besede natrij pa bo navedena označba sol.

Vir. časnik Delo
 
You are here: