RH Jereb

slika

Delo v tujini

Glede na gospodarsko klimo v Sloveniji, je trenutna precej aktualna tematika delo v tujini, saj se vse več ljudi odpravi služiti (vsaj) kruh v tujino. A previdno, če delate v tujini, živite pa še v Sloveniji, morate davke plačevati v Sloveniji. Dohodke, ki jih prejemate v tujini, morate sporočati slovenski davkariji.Rezidenti Slovenije morate plačevati dohodnino od vseh dohodkov, ki imajo svoj vir v Sloveniji in od vseh dohodkov, ki imajo vir zunaj Slovenije.





Da se vas smatra za rezidenta Slovenije, morate izpolnjevati vsaj enega izmed naslednjih pogojev:
  • v Sloveniji imate uradno prijavljeno stalno prebivališče
  • več kot pol leta ste v Sloveniji (več kot 183 dni)
  • središče interesov (osebnih in ekonomskih) je še vedno v Sloveniji
Če izpolnjujete enega izmed zgoraj naštetih pogojev, delate pa v tujini, morate plačo napovedati v medletnih napovedih za odmero akontacije dohodnine. To morate sporočiti v sedmih dneh po prvem izplačilu. Nato se razpiše celoletna akontacija - torej dohodnina glede na prvo izplačilo plačujete po mesečnih obrokih. Če se višina mesečnega dohodka ne spreminja za več kot 10 odstotkov, se torej medletna napoved po prvi vložitvi ne vlaga več. če se spremeni za več, potem morate spet v sedmih dneh vložiti napoved in se obračuna nova akontacija.

Plače imate že obdavčene v tujini ampak ne skrbite, ne bodo obdavčene dvojno. Kar vam obdavčijo v tujini, se vam odšteje od davka, ki ga plačujete tu. V informativnih izračunih dohodnine se odbitek davka, plačanega v tujini, ki je bil upoštevan v odločbah o odmeri akontacije dohodnine, ne prizna, ampak ga morajo znova uveljavljati v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine.

V medletni napovedi za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz zaposlitve lahko poleg odbitka tujega davka uveljavljate tudi olajšave, ki se vam upoštevajo kot rezidentu Slovenije in sicer splošno olajšavo, osebne olajšave ter osebno olajšavo za vzdrževane družinske člane in drugo. S 1. januarjem letos je bila ukinjena olajšava za čezmejne delovne migrante, pipe na spletni strani Dursa. Zato se za odmero dohodnine za leto 2014 ne bo več upoštevala.

Če ste eden izmed pogumnih srečnežev, ki ste dobili službo v tujini in se boste tja tudi odselili, si morate nujno urediti rezidentski status.Potrebno je odjaviti stalno prebivališče v Sloveniji, na Dursu morate začeti postopek za odjavo rezidentskega statusa. Izpolniti morate obrazec, ob oddaji vloge dati potrdilo, da ste davčni rezident druge države, Durs pa o vsakem primeru odloča posebej.

Vir: Finance 93/2014


 
You are here: