RH Jereb

slika

Visoke kazni za kršitelje ZDR-1

Po novem zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1), ki je začel veljati sredi aprila, lahko inšpektor kazen izreče znotraj razpona, torej recimo globo 15 tisoč evrov za prekrške, za katere je zagrožena globa od tri do 20 tisoč evrov.

Prej je namreč veljalo, da je prva izrečena globa najnižja, zdaj pa inšpektorji sami odločijo, kolikšno kazen znotraj razpona bodo izrekli. Na inšpektoratu za delo pravijo, da v podjetjih že preverjajo spoštovanje nove zakonodaje. Neuradno smo izvedeli, da se večji val pregledov napoveduje poleti in jeseni. A na inšpektoratu za delo pravijo, da nadzore opravljajo nenehno, ali na lastno pobudo ali na podlagi prijav.
Najstrožje kazni so v zvezi s pogodbami za določen čas, kjer je zagrožena globa od tri do 20 tisoč evrov, je včeraj na seminarju kadrovske agencije Adecco pojasnil Anže Hiršl iz Združenja delodajalcev Slovenije. Nove kazni so tudi za uporabnika storitev kadrovskih agencij, in sicer od 1.500 do štiri tisoč evrov. Ob tem je Hiršl še opozoril, da podjetje, če recimo zamuja s plačilom regresa, ne dobi samo na primer 1.500 evrov kazni, temveč se kazen pomnoži s številom delavcev. Torej pri sto delavcih lahko podjetje dobi 150 tisoč evrov kazni. Kljub višjim kaznim za delodajalce pa še vedno velja 50-odstotni popust, če plačate kazen v osmih dneh, je še pojasnil Hiršl. VIR: Finance 16.5.2013 (avtorica: Lana Dakić)
 

 

 

 
You are here: